LYD OVERALT

Det startede som AirTunes
Apple introducerede i 2004 AirTunes, som kunne sende musik trådløst fra iTunes på en Mac til Apples egne trådløse sendere AirPort Express. AirPort Express var (og er stadig) udstyret med en lydudgang som kan tilsluttes aktive højtalere eller et musikanlæg.

AirTunes bliver til AirPlay
Der var en del begrænsninger i AirTunes bl.a. at det kun virkede med Apple-udstyr - og kun virkede med lyd.
I 2010 ændrede Apple på begge dele. AirPlay blev udlicenseret til andre producenter, så man kan købe lyd- og videoudstyr som kan modtage AirPlay-streams.

Det rigtigt smarte ved AirPlay er, at man kan sende til flere AirPlay-modtagere samtidigt. Hvis man "drysser" AirPlay-anlæg eller AirPort Expresse med tilsluttede højtalere ud over sin bolig, kan man sende musik ud til alle enheder samtidigt. Lyden synkroniseres, som man kan gå fra rum til rum og fortsætte med at lytte. Man kan styre lydstyrken individuelt på de forskellige modtagere.

Men man kan også nøjes med at sende til nogle af modtagerne - og flere brugere kan sende til forskellige modtagere. Det hele vælges på den Mac, iPhone eller iPad som man sender fra.

AirPlay Mirroring
I 2011 kom AirPlay Mirroring, som gør det muligt at anvende et fjernsyn som skærm for iPad, iPhone eller en Mac. Det kræver at der er et AppleTV tilsluttet fjernsynet. Signalet sendes trådløst til fjernsynet. Det er rigtigt smart til mødelokaler, hvor brugerne kan blive siddende ved mødebordet og stadig kaste deres skærmbillede op på en projektor eller storskærm - uden at skulle fumle med kabler.

Brug en Mac eller PC som skærm
Apple har ikke gjort det muligt at anvende en Mac som skærm til en iPad/iPhone. Men der findes et par trediepartsløsninger:

Reflector som kan få en Mac til at virke som modtager for både AirPlay og Google Cast.

AirServer som er noget mere avanceret men som kun virker med AirPlay. AirServer kan bl.a. optage signalet fra iPhone/iPad, så man kan lave undervisningsmateriale eller lign.

Både Reflector og AirServer kan også fås til Windwos.

TIPS & TRICKS

Tips & Tricks

 

OS X:

Genvejstaster

Genveje med QuicKeys

Omdøb flere filer

Ryst musen

Højreklik

Læs uden at åbne

Genveje til hjemmesider

Skift mellem lydudgange

Lyd overalt med AirPlay

Lyd overalt med AirFoil

Rengøring af udstyr

Digital Farvemåler

Mørke menuer

 

 

iPhone/iPad:

Nødinfo

112, Hjertestart  og Falck

Påmindelser

OlsenMultimediaDKLogoOrange0bars
MED AIRPLAY
AirPlayAirTunes AirPlayMultiple

Trådløs musik fra computer til anlæg.

Dette er symbolet for AirPlay.

AirPlay-menuen i iTunes i OS X.

AirPlayMirroring1 AirPlayMirroring2

AirPlay Mirroring i OS X.

AirPlay Mirroring i iOS.

AirPlayAirServer

Still-billede fra en video af min iPad optaget via AirServer.